Рятівне коло… глінтвейну (+рецепт)

Не пригадаю коли вперше я куштував глійнтвейн, то було в молодості і я поняття не мав, що таке добрий глінтвейн і як його відрізнити від підігрітого вина. Тоді здавалось, що достатньо взяти вино, вкинути корицю, підігріти на вогні і все – глінтвейн готовий. А після трьох келихів такої гарячої жижі готовий і ти.
 
А от момент, коли я пив по-справжньому смачний глінтвейн, я запам’ятав добре. Це було в зимовій Ризі, коли на вулицю виходили хіба що відчайдухи, бо 15 градусів морозу всіх решта зачинили вдома. Та мій латвійський товариш Kaspars не був з тих, сміливіших, але потягнув мене на різдвяний ярмарок на центральній площі міста. Я одразу ж відчув Різдво на запах: аромати кориці, бадьяну, імбиру переплітались з ароматами лимонів, вина, меду. Все це було приправлено посмішками людей, які люб’язно пропонували придбати подарунки і сувеніри, або ж просто зігратись гарячими напоями. А повірте мені, при -15 і високій вологості, це ой як потрібно. Саме тому я довго не роздумував і взяв собі келих karstvīnu і почав рятувати від холоду спочатку свої руки, а далі вже й все тіло. І тут я зрозумів, до мене нарешті дійшло, що ці люди – ось хто розуміється на гарячих напоях істинно. Я не зупинився лише на одному будиночку і обійшов весь ярмарок куштуючи гаряче вино практично на кожному кроці. Тільки обійшовши весь ярмарок по колу я погодився йти додому. Це було рятівне коло – я був врятований від обмерзання і нудьги.
 
От вирішив поділитись з вами своїм досвідом і переписом приготування глінтвейну.
 
Варіацій глінтвейну є доволі багато, та найголовніший принцип полягає в тому, щоб не кип’ятити вино ні в якому разі і по максимуму використовувати свіжі продукти. Для приготування глінтвейну я беру наступний набір:
  • Вино червоне сухе 1л
  • Мед 60г
  • Яблука 200г
  • Сік журавлини 600мл
  • Гвоздика (декілька штук)
  • Бадьян (3 зірочки)
  • Кориця (3 палички)
  • Мускатний горіх (дрібку)
  • Мелений імбир (дрібку)
Всі доданки змішати у великій ємності, а яблука нарізати кубиками. Проварити весь набір до 70-90 градусів. Чудовий різдвяний напій готовий. Кількість спецій ви можете регулювати на свій смак, можете щось забирати, а щось додавати, наприклад цитрусові будуть гарно пасувати до цього напою. Я ж вам подав той напій, який смакує мені і моїм гостям.
 
Зі святом!
Ваш, гастромандрівник Боїм.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *